14 януари 2010 г.

„Неопределени дестинации” изложба в DEPO, Истанбул

Indefinite Destinations
„Неопределени дестинации”

15 януари 2010 - 21 февруари 2010
Lüleci Hendek Caddesi No.12 Tophane
Истанбул, Турция
Откриване: 15 Януари, 2010 / 18:30 часа
На кафе с художниците: 16 Януари, 2010 / 12:30 часа

Автори: Мирча Кантор, Ергин Чавушоглу, Дани Гал, Алина Виола Грюмилер, Басим Магди, Бора Петкова, Калин Серапионов, Стефанос Тсивопулос, Мюрувет Тюркилмаз, Катарина Зделар, Артур Жмиевски, Сислей Джафа

Куратори: Весела Ножарова и Ойку Озсой

Живеем в нестабилно време. Понякога усещаме, че няма за какво да се хванем. Но в същото време, си даваме сметка, че преживяваме един забележителен период на преход, на трансформации и реорганизации на целия световен ред.

Обществото е гъвкава и постоянно променяща се структура. Изтъкано е от човешки взаимоотношения, лични предпочитания, страсти и надежди. Но е също сковано от световната икономика, политиката и културните дадености. Това е основата на едно първично противоречие, в което обществото се опитва да намери своето ново място, люшкайки се между стабилност и нестабилност, между ред и безредие, в постоянно усилие за постигане на баланс.



Непрекъснатото преливане през границите на капитали и хора и засиления диалог през различни канали като интернет и други медии, е променило нашето разбиране за това, какво е всъщност да принадлежиш на едно общество. Хората днес имат усещането, че принадлежат към различни общности, въпреки че не споделят една територия. Това още веднъж показва, че националната или регионалната култура, не отразява една хомогенна идентичност.

Изложбата Indefinite Destinations / „Неопределени дестинации” използва идеята за трансформацията, като изходна точка, от която да погледне към новите общества. Тъй като темата е доста широка и че е много трудно да се обхванат всички възможни аспекти, кураторите си поставят за цел да съберат такива художници, които имат различни позиции, които развиват последователно проблемите в работите си и в диалог помежду си. Част от работите се отнасят към конкретно преживяване или фикция; някои провокират публиката да мисли за други възможни реалности.

Изложбата Indefinite Destinations / „Неопределени дестинации” се реализира със съдействието на: Anadolu Kültür, Фондация „Изкуство – Дела и Документи”, България; Генерално консулство на Кралство Холандия, Истанбул; Отворено общество; Център за съвременно изкуство Platform Garanti, Истанбул; Фондация „Св. Св. Кирил и Методи”; България; Консулство на Република Турция, Пловдив; Türker Transportation.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Уважаеми читатели и гости на AAD foundation, модераторите на блога имат право да скриват или изтриват мнения, когато те съдържат:

- спам или непоискани търговски съобщения
- нецензурни или вулгарни изрази, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа
- призиви към расова дискриминация, етническа и религиозна нетърпимост, сексуална дискриминация или насилие
- обидни описания на физически, интелектуални или морални качества на конкретни личности
- порнографско съдържание или съдържание, нарушаващо авторските права
-нямат отношение по темата на материала