18 юни 2009 г.

Венецианско Биенале 2009 - Арсенале

Това е Италианския павилион, който е изместен от Палацо д' Еспозициони в Арсенале, за да отстъпи място на главната кураторска изложба на Биеналето. Павилионът заема едно голямо пространство в началото на Арсенале с работите на цели 20 автори.

Коледната елха на Бертози & Касони е украсена с играчки, на които има картинки от други религии и култури като тези, които ще видите по-долу. Има дори шарен парагвайски папагал кацнал на дървото.





В дясно от елхата има огромна стена от аптечки пълни с азиатски предмети и фигурки.





Тези танцуващи фигури са направени от светещи тръби.



Ладола



Верлато

Автора влага известна ирония в необароковите си платна, но тя не е достатъчна, за да ги извади първичната им патетичност.
Впрочем италианският павилион показваше страшно много живопис, сред която и нови работи на Сандро Киа.



Това е видео прожекция е на Elisa Sighicelli. (Не съм сигурна как се транкрибира на български.) Записа на тази заря върви на заден ход. Вместо да избухва, тя се свива в една малка точка.






Бола



Галиано



Монтесано



Базиле



Берути

Оттук надолу продължава "Fare Mondi" на Даниел Бирнбаум.








Микеланджело Пистолето



Това е проектът на Александра Мир. В кашоните има картички-менте от Венеция. Има изгледи с вода, което се смята за нещо много характерно за Венеция. Целта на авторката е посетителите да вземат картички и да ги разпратят на колкото се може повече хора по света. Мисля, че накои от получателите ще се убедят, че Венеция не е чак толкова романтична и привлекателна дестинация. (Тук можете да видите повече от картичките: http://www.aleksandramir.info/projects/venezia/venezia.html









Тази огромна лента е всъщност доста дебел килим. Авторът се казва Goshka Macuga.



Goshka Macuga, "Плюс ултра" 2009



Ричард Уентуорт, без заглавие 2009




Инсталацията на Lygia Pape имитира снопи от свелинни лъчове под различен ъгъл. Благодарение на оскъдната светлина, илюзията е наистина ефектна.



Бразилецът Cildo Meireles ви прекарва през навързани помещения в различни цветове. Във всяко помещение има по един монохромен екран, който контрастира със стените. Стар трик, който автора се опитва да пренаправи хиперинтензивен.



За пръв път виждам съвременно изкуство - дело на тибетски художник. Тибетски до толкова, до колкото Gonkar Gyatso живее в Лондон. Има много от будистките мандали, в това да композираш търпеливо хиляди комерсиални стикерчета и картинки във формата на изображения 2X2 метра. Повече за него вижте тук:http://gonkargyatso.com/exhibition/2009



Huang Yong Ping



Sheela Gowda



Anawana Haloba











Това е тъмната стаичка на Chu Yun, Съзвездие 3.
За да се покаже тази инсталация е необходим хубав фотоапарат и някои умения, а аз нямах и двете. Значи, влизате в едно голямо помещение- пълен мрак. Навсякъде в пространството светят десетки малки цветни лампички и се чува някакъв неопределен бучащ звук. Все едно пред вас се е открил нощен пейзаж на интергалактическа космическа станция, видяна отдалече. Когато снимах с апарата, светкавицата освети предметите и се видя, че това са много на брой принтери, скенери, компютри и други машинки, които кротко си светят с малките диодни лампички. Това моментално променя мащаба, защото в мрака човек се чуства или като великан, или сякаш стои на голяма дистанция от този "високотехнологичен" терен.










В самия край на Арсенале има малък парк и други единнични сгради забулени в храсталаци. Това придава на обиколката почти приключенски характер. Има блато - също художествена намеса, дело на Лара Влаварето, неочакван парк и няколко колиби, които напълно се вписват в приказката. Там между храстите и дърветата има малки постройки, които също са приютили изкуство. Скулптурите на Миранда Джулай се намират също тук на една хълмиста поляна.











В едната барака има купища бонбони струпани на тавана сякаш гравитационното поле на стаята е на тавана, а не на пода, което създава усещането, че нещо е преобърнато наопаки.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Уважаеми читатели и гости на AAD foundation, модераторите на блога имат право да скриват или изтриват мнения, когато те съдържат:

- спам или непоискани търговски съобщения
- нецензурни или вулгарни изрази, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа
- призиви към расова дискриминация, етническа и религиозна нетърпимост, сексуална дискриминация или насилие
- обидни описания на физически, интелектуални или морални качества на конкретни личности
- порнографско съдържание или съдържание, нарушаващо авторските права
-нямат отношение по темата на материала