3 май 2010 г.

«Форми на организация I - Какво да прави изкуството?»


Второто международно биенале на съвременното изкуство Антакия (Турция) представя видеопрожекция в Червената Къща.

10 май 2010 от 19 часа в Червената зала.

Представяне от Десислава Димова

«Форми на организация» е серия от събития и изложби съпътстващи Биеналето Антакия 2010. Те са опит да се изложат различни елементи от комплексната връзката между изкуството и обществото и да предложат нюансиран отговор на търсенето на една все по-ангажирана и етична художническа позиция спрямо съвременната социалната и политическа реалност.

В този контекст прожекцията «Какво да прави изкуството?» поставя въпроса за риска социалната ангажираност на изкуството да се превърне в нова идеология. В нея опитът на художниците да променят реалността е в крайна сметка неутрализиран в като средство за «виртуално» разрешаване на социални, етнически и политически конфликти. Прожекцията в София има за цел да постави въпроса дали истинската социална критика практикувана от художника днес не започва именно с критика на самата роля, която изкуството играе в установения социален ред.


Видеопрограмата специално подбрана за прожекцията в Червената Къща ще бъде преставена в два блока:

Първият ще покаже видеа на художниците Брацо Димитриевич, Матиас Фалдбакен, Мишел Найсмит, Иван Мудов, Бастиан Шеверс, Ейприл Дърам, Ферхат Озгур.
Те отразяват разнообразните подходи на художниците в деконструирането на социалните конвенции и ежедневието, в очертаването на границите на ролята на изкуството в обществото и възможното му сливане с живота. Авторите поставят барокови светове сред декора на бетонни блокове, сблъскват историята на изкуството с информацията за стойностите на борсата, привиждат тенис мач между скулптури или фантазират анархичен сценарий за саботирането на капиталистическата система.

Вторят блок е специално представяне на един от най-коментираните документални филми в света на изкуството през последната година– «Епизод 3 – Индустрия на бедността» (Episode III – Enjoy Poverty) (2009) на холандския художник Ренцо Мартенс.
Епизод 3 е плод на две годишното пребиваване на художника в Демократична република Конго – страна белязана от хуманитарна криза. Камерата на Мартенс показва как помощите за развитие и западните медии създават и комерсиализират образа на тази криза. Със смущаваща откровенност Мартенс отхвърля възможността за състрадание и разкрива икономическите и политически интереси зад хуманитарните намеси и медийното отразяване на конфликтите в региона. Опитът на художника да еманципира местните жители, също е част от западния интерес – този на изкуството и неговият утопичен идеал да поправя социалната несправедливост. В Конго този идеал разкрива своята етноцентричност. «Аз съм колкото наблюдател, толкова и участник в експлоатацията на Африка», казва художника. Във филма на Мартенс никой не е невинен, включително и неговите зрители.

Международното биенале за съвременно изкуство Антакия ще се открие през октомври 2010. Негов организатор е Академия Антакия, а куратори са Десислава Димова и Арзу Яинташ.

Съвременна Антакия носи културното наследство на древна Антиохия. Днес там съжителстват множество етнически и религиозни групи – православни и католически християни, мюсюлмани, алеви, евреи, арменци, турци, кюрди, араби.

Биеналето тази година e замислено като серия от малки събития които да преосмислят възможностите да се изгради двупосочна и действаща връзка между (западното разбиране за) съвременното изкуство и специфичния локален културен контекст, който биеналето предполага.

Кураторите ще използват идеята за «структура» като метафора чрез която да изследват начините по които е организиран нашия колективен живот и ролята на изкуството за  създаването на нови форми на социална организация.

Повече информация за програмата на прожекциите на сайта на Червената къща:



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Уважаеми читатели и гости на AAD foundation, модераторите на блога имат право да скриват или изтриват мнения, когато те съдържат:

- спам или непоискани търговски съобщения
- нецензурни или вулгарни изрази, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа
- призиви към расова дискриминация, етническа и религиозна нетърпимост, сексуална дискриминация или насилие
- обидни описания на физически, интелектуални или морални качества на конкретни личности
- порнографско съдържание или съдържание, нарушаващо авторските права
-нямат отношение по темата на материала