3 септември 2009 г.

AFTER EGO - кураторски проект на Светлана Куюмджиева специално за XV седмица на съвременното изкуство

По покана на Сдружение "ИЗКУСТВО ДНЕС" Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня "Старинна".

Откриване – 4 септември 2009 (петък), 18.30 часа, изложбата ще продължи до 2 октомври 2009
В деня на откриването 4 септември 2009 (петък) от 18.00  часа започва пърформансът на Венелин Шурелов TABULA RASA (Wunderkabinet).

В изложбата участват 17 художници от България, Косово и Сърбия:
Светозара Александрова, Йелена Бокич, Ана Виленица, Станимир Генов, Лулзим Зечири, Фиторе Исуфи Коя, Продан Марков, Николета Маркович, Владимир Митрев, Иван Мудов, Албан Муя, Данило Принят, Камен Стоянов, Наташа Теофилович, Якуп Фери, Дритон Хайредини, Венелин Шурелов.
Селекцията на участниците е реализирана в активно сътрудничество и благодарение на Ана Виленица за сръбските автори и на Албан Муя, за авторите от Косово.

Проектът AFTER EGO материализира идеята за края на егоцентричната епоха в изкуството. Няма как да събаряме граници, да развенчаваме идентичности, да преосмисляме остарели стойности и да оставим недокоснато Егото. То е силата, която се бори за своята независимост и пълноправие от векове и никога не остава до край задоволено. Хищно и самодостатъчно Eгото не допуска интерес към друго освен към себе си.

Още преди 8 години в концепцията си за 7. Истанбулско биенале Юко Хасегава обяви края на индивидуализма и създаде термина „его-фугализъм”, за да изрази стремежа към целенасочен отказ от егото като определящ фактор във взаимоотношенията между човека и света. Това отваряне на личността беше формулирано от нея като нова стратегия за оцеляване.

Именно от тази стратегия и от идеята за вече култивираното ново Его са обединени и авторите в настоящата изложба. Те самите участват в изкуството си като директен комуникатор. Тялото и образът на артиста са най-силният посредник в контакта му със заобикалящата среда. Почти като класическото Алтер Его, но натоварено с много по-важни функции. Този аватар на художника е напълно свободен и всевластен, но работи активно най-вече за превъзмогване на Егото и за да премахне всички условности в общуването. Това е именно новият образ – AFTER EGO.

В изложбата са представени видео, инсталации, пърформанси и фотографии, в които художниците са вече материал, медия, обект и пряк носител на своите послания. Участието на артистичното AFTER EGO придава нов смисъл на тези произведения. Подобно на портрета на Дориан Грей то изобличава същинския образ на героя-автор и неговата позиция спрямо света, необременена от скрупули.

Още по-важна е тази позиция, когато става дума за художници от новото поколение, които вече не могат да бъдат определени само като балкански или само като източно европейски, защото тяхното AFTER EGO търси най-ангажиран начин да превъзмогне локалните проблеми и комплекси.

Авторите, представени в изложбата, имат солидни биографии, награди и участия в престижни международни форуми. Българската публика има възможност да види изкуството на мнозина от тях за първи път.

Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив празнува тази година своя юбилей. За 15 години тя се утвърди като едно от най-важните арт събития в страната. Вече традиционно всяка година в Центъра за съвременно изкуство „Баня Старинна” гостуват различни кураторски концепции и автори от цял свят.

*Изложбата се реализира с отзивчивата подкрепа на Община Пловдив и Robert Bosch  Stiftung, със съдействието на Якоб Рачек.